Čeští zpracovatelé požadují novou a silnou propagační kampaň, která znovu nastartuje domácí zájem o naše ryby

České Budějovice

Na konci ledna proběhlo v sídle Rybářského sdružení ČR společné setkání rozhodujících zpracovatelů a marketingových odborníků, zástupců Ministerstva zemědělství a společnosti IREAS, o.p.s. k aktuální problematice odbytu ryb, propagační kampani na podporu konzumace sladkovodních ryb a možnostem založení organizace producentů z OP Rybářství 2014-2020.

Všichni účastníci se na jednání shodli, že spotřeba sladkovodních ryb v ČR dlouhodobě stagnuje a reálně hrozí i její propad. Dodávky ryb do obchodních řetězců a jejich prodej jsou problematické, navíc situaci na domácím trhu do budoucna neulehčuje ani neústupnost Ministerstva financí k vyjmutí předvánočního stánkového prodeje ryb z povinnosti elektronické evidence tržeb. Panuje vcelku vzácná shoda a obavy, že pokud nedojde k vhodné legislativní úpravě, tak výrazným způsobem klesne počet prodejních stánků (nyní jich je po celé ČR každoročně p řed Vánoci evidováno zhruba 2500) a tím i přesunu prodeje např. na sádky, které kapacitně nemohou stačit a část zájemců o tradiční vánoční rybu zvolí jiné a dostupnější alternativy.

Výsledkem pak bude pokles spotřeby ryb v ČR. Odbytu ryb vloni nepomohl ani snížený zájem o české ryby v Polsku, kam dovoz v porovnání s předchozími lety klesl o zhruba 25 % a ne vše se podařilo umístit na jiné trhy v ostatních zemích. I proto je na místě znovu otevřít širší diskuzi k přípravě a spuštění celostátní propagační kampaně a její prezentaci v celoplošných mediích, která by znovu podpořila klesající zájem o tuzemské produkty akvakultury s důrazem na kvalitu rybího masa, zdravotní benefity a další pozitivní aspekty ryb, odchovaných v přirozených podmínkách. Ačkoliv v současnosti probíhá kampaň Ryba na talíř, vzhledem k objemu finančních prostředků a její lokálnosti je pro spotřebitele takřka neviditelná, shodli se zástupci zpracovatelů na setkání.

Březen 2019 - číslo 37

Další čísla časopisu

Kontakty

Kde nás najdete? Jak se nám dovoláte?

Lidická 2156/108a, 370 01 České Budějovice

+420 387 312 348, +420 387 435 960

info@cz-ryby.cz

Napište nám

Můžete se nám ozvat i pomocí tohoto formláře: