Práce mě pořád baví. Připravuji novou rybí kuchařku

Ing. Eduard Levý, mistr rybích specialit

Jak ovlivnilo období „Covid“ tvoji práci a co chystáš do budoucna?

Naštěstí jsem počítal s plánovanou operaci v březnu a tak jsem v lednu a únoru udělal tři školení na SOU oboru kuchař. Po třech letech jsem se vrátil 15. ledna na Střední odborné učiliště v Praze U Krbu. Toto prestižní učiliště si i po odchodu ředitelky udrželo vysoký standart výuky. Teoretická část probíhala v učebně a praktická v školní cvičné kuchyni. Čtyřhodinové přednášky se zúčastnilo 29 žáků dvou ročníků. Dne 29. ledna jsem vyjel do západních Čech, na SOU Horšovský Týn, jehož žáci se pravidelně po několik let zúčastňují naší soutěže Český kapr. Školení proběhlo v prostorách školního penzionu a zúčastnilo se ho 42 žáků a 4 vyučující. 12. února mě překvapilo pěkné prostředí SOU v Jindřichově Hradci a na 40 pozorných žáků dvou ročníků, se zájmem o ryby, jejich zpracování. Velmi příjemným zjištěním pro mě byl vysoký počet žáků a na všech SOU se školení zúčastnily učitelé odborných předmětů oboru kuchař. Vzhledem k březnové operaci jsem měl naplánovanou přednášku na Vysoké škole hotelové a cestovního ruchu v Praze v dubnu. Bohužel zasáhla vyšší moc a po domluvě s docentem Hánem, je tato přeložena na říjen.

V tomto období bylo zrušeno mnoho akcí, připravoval jsem scénář na květnový raut při příležitosti 100 let rybářské školy na který jsem se moc těšil. A tak jsem období „covid klidu“ využil ke studiu a práci na historických receptech, jejich vaření a focení. Naše fakulta je zapojena do projektu NAKY „Identifikace ryby v kulinární kultuře Čech a Moravy“. Má vzniknout monografie „Česká ryba na talíři - historie a současnost“. Jsou tam zajímavé recepty cca od 9. do 16. století, které překvapí svojí chutí i dnešního člověka, například jako: kaše z mléka kaprového, byba na uherský způsob, kyselice z kapřích šupin, račí krém, kapří koblihy apod.

Co do budoucna?

Teď jsem připravil povídání s ukázkou pokrmů studené i teplé kuchyně ve Lnářích - Zahorčicích a lidé byli překvapeni, co se vše dá z kapra uvařit. Byl jsem požádán udělat podobnou akci v Letinech u Nepomuka. Práce mě stále baví a po příjemných ohlasech na moji rybí kuchařku a žádostem o pokračování jsem začal připravovat scénář nové knihy. Chci se v ní věnovat a představit techniky přípravy studené i teplé kuchyně se vzorovými recepty. Chci větší pozornost věnovat kapru, vysoce kvalitní biopotravině, která je stále podceňována jak širokou veřejností, tak i kuchaři profesionály. Půjde-li vše dle předpokladů, kniha by měla být vydána na podzim 2021.

 

Září 2020 - číslo 43

Další čísla časopisu

Kontakty

Kde nás najdete? Jak se nám dovoláte?

Lidická 2156/108a, 370 01 České Budějovice

+420 387 312 348, +420 387 435 960

info@cz-ryby.cz

Napište nám

Můžete se nám ozvat i pomocí tohoto formláře: