Populární 23. ročník Gastrofestu proběhl na českobudějovickém výstavišti

JUDr. Vladimír Vyhnis, regionální pobočka Šumava, Asociace kuchařů a cukrářů ČR

I v letošním roce se Rybářské sdružení ČR účastnilo populárního Gastrofestu, kde profesionální kuchaři z celého světa předvádějí veřejnosti svoje umění. K vidění byla renomovaná soutěž Český kapr, filetování kaprů studenty Střední rybářské školy Vodňany a také probíhal seminář s ochutnávkami sladkovodních ryb. Během 3 dnů navštívilo kuchařskou show téměř 14 tis. lidí.

Další, v pořadí 14. ročník prestižní kuchařské soutěže ČESKÝ KAPR, proběhl tradičně ve dnech 21. – 22. listopadu v pavilonu českobudějovického výstaviště. Akce AKC ČR pobočky Šumava je trvalou součástí gastronomického festivalu Gastrofest. Označení Český kapr je registrovanou ochrannou známkou Rybářského sdružení ČR a je zárukou vysoké kvality této potraviny. Její konzumace se však z velké části redukuje na přípravu smaženého kapra. 85% roční spotřeby kapra se realizuje o vánočních svátcích. Snahou organizátorů soutěže je podpora vzniku nových, moderních kulinářských úprav z této cenné suroviny, ale především podpora růstu dovednosti, tvořivosti a umu soutěžících. Do finálového klání postoupilo 12 nejúspěšnějších účastníků z korespondenční části soutěže, a to v kategoriích junioři a senioři. Úkolem každého finalisty byla příprava čtyř porcí moderního hlavního chodu včetně přílohy s použitím dominantní suroviny - filetu z kapra, doplněné zeleninou firmy Bonduelle, v časovém limitu 45 minut. Jury soutěže složená z výrazných autorit – Vladislava Stupariče, Davida Kaliny, Ing. Eduarda Levého a Oldřicha Pítry – hodnotila především zručnost, moderní technologické postupy, nápaditost, chuť, vůni a prezentaci na talíři. Prvenství v kategorii junioři obsadil ve zlatém pásmu Ondřej Kubů z SOU gastronomie U krbu, Praha. Druhé místo ve zlatém pás
mu obsadil Vojtěch Prášek z SPV hotelu InterContinental s.r.o. Praha a na třetím místě ve stříbrném pásmu skončil Raul Podrazil ze Střední školy gastronomie a služeb Liberec.

V kategorii seniorů získal prvenství ve zlatém pásmu Jakub Duna z restaurace Mincovna Praha. Na druhém místě ve zlatém pásmu skončil Lukáš Kučera z restaurantu Švejk, Hotel u Zeleného stromu z Nepomuku a na třetím místě skončil ve zlatém pásmu Dušan Rybák z SOŠ a SOU Horšovský Týn. Jak hodnotí s časovým odstupem předseda komise pan Vladislav Stuparič vystoupení soutěžících? „Letos, stejně jako v předchozích letech, nebyli soutěžící „omezováni“ tematickým zadáním organizátorů, takže každý mohl naplno využít vlastní kreativitu. Snaha ji uplatnit byla vidět u většiny receptů, nejen po stránce použitých surovin, sestavení na talíři, ale i rozmanitostí použitých postupů. A je důležité, že se to nechá říci nejen o seniorské kategorii, ale i o juniorech. Kreativita je však do jisté míry riziková a musíte ji mít pod kontrolou, protože jakmile jí povolíte uzdu, podstrčí vám do surovin takovou, kterou budete s kaprem marně ladit anebo vám rozboří váš do detailu vypracovaný časový plán. To se týká především výdeje soutěžního pokrmu, kdy přemíra dekorativních komponentů nejenom pohlcuje drahocenné minuty. To potvrdily i výsledky. Uspěli ti, co se dokázali soustředit na chuťové sladění všech komponentů, ti, co si nenechali přípravu kapra na poslední chvíli, ti, co ho dobře dochutili a důkladně tepelně zpracovali a ti, co kreativitu udrželi na uzdě.“ Soutěž by se nemohla uskutečnit bez podpory hlavních partnerů soutěže – Ministerstva zemědělství ČR, Rybářského sdružení ČR, Intergastu a.s., GastroJobs.cz, Bonduelle, JAJ Real s.r.o. a Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. Poděkování organizátorů patří také partnerům a sponzorům AKC ČR pobočky Šumava. Organizátoři – především ředitelka soutěže paní Bc. Miroslava Pítrová, její manžel Oldřich Pítra a další členové regionální pobočky JUDr. Vladimír Vyhnis, Gabriela Králíčková a Eduard Levý – opětovně dokázali, že Český kapr je potřebnou akcí patřící trvale mezi nejprestižnější celostátní kulinářské soutěže, a že je, a to je snad nejdůležitější, aktivitou lidí ve prospěch druhých a místem setkávání lidí stejných zájmů a hodnot. Poděkování patří i moderátorovi celé soutěže Jakubovi Sedláčkovi, který po oba soutěžní dny velmi poutavě moderoval soutěžní klání.

Prosinec 2019 - číslo 40

Další čísla časopisu

Kontakty

Kde nás najdete? Jak se nám dovoláte?

Lidická 2156/108a, 370 01 České Budějovice

+420 387 312 348, +420 387 435 960

info@cz-ryby.cz

Napište nám

Můžete se nám ozvat i pomocí tohoto formláře: